spożywczy

Jakość i świeżość to magiczne słowa w przemyśle spożywczym. Można je zagwarantować jedynie poprzez stosowanie absolutnie higienicznych, wykorzystujących najnowocześniejszą wiedzę procesów produkcyjnych, najkrótszych cykli przetwarzania, bezawaryjnych metod przesyłu i transportu.
Bodźcem do stosowania tych standardów są wymagania każdego konsumenta. Aby państwa produkcja mogła sprostać tym wymaganiom, proponujemy wszechstronny asortyment taśm przenośnikowych i procesowych do szybkiego przetwarzania artykułów żywnościowych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich norm jakościowych i higienicznych.

Kategorie

cukrowniczy
mięsny
piekarniczy i ciastkarski
mleczarski
owocowno-warzywny

Cukrowniczy

Warunki pracy w cukrowniach są bardzo wymagające i każde urządzenie musi spełniać wysokie standardy zapewniające bezpieczeństwo i jednocześnie spełniać oczekiwania klientów pod względem jakości i trwałości.Oferowane przez Textilco taśmy przenośnikowe dla przemysłu cukrowniczego wykonane są z lekkich materiałów spełniających najwyższe wymagania odnośnie obciążeń roboczych i wytrzymałości na zerwanie. Specjalne tkaniny używane do produkcji gwarantują, że brzegi taśmy pozostają płaskie i taśmy sprawdzają się zarówno w przenośnikach płaskich jak i nieckowych (rynnowych).
Istnieje możliwość zabezpieczenia brzegów taśmy metodą Seal-Tex dzięki czemu eliminujemy możliwe zanieczyszczenia.
Oferowane przez nas taśmy mogą być stosowane w kontakcie z żywością. Spełniają międzynarodowe normy EU, FDA oraz ATEX. Pasy dla przemysłu cukrowniczego zostały opracowane, aby optymalizować bezpieczeństwo i wydajność linii produkcyjnej.

asortyment

  • transport cukru suchego luzem - suszarka
  • transport cukru w workach – spod wagopakowaczek
  • taśmy do wagopowaczek
  • taśmy z zabierakami w kształcie jodełki – magazyn, stertowniki
  • taśmy do przenośników kubełkowych

normy jakościowe

  • antystatyczność – ISO
  • niepalność – ISO
  • ATEX
  • utwardzone PVC - podwyższona odporność na wycieranie
  • zalewane brzegi - Seal-Tex

Zalety taśm przenośnikowych i procesowych do przemysłu spożywczego

  • Pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • Atesty EU, FDA,
  • Mocne, łatwe do czyszczenia zgrzewanie taśmy,
  • Możliwość montowania akcesoriów łatwych do czyszczenia,
  • Różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do  czyszczenia,
  • Taśmy antybakteryjne oraz z zalanymi brzegami - Seal-Tex,
  • Dostępne w kolorze białym i niebieskim,
  • Bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie,
  • Niestrzępiące tkaniny,
  • Szeroki zakres temperatur: od -50°C do 220°C,
  • Bardzo dobra odporność na wszelkiego rodzaju środki czyszczące

Mięsny

Taśmy przenośnikowe są podstawowym produktem używanym w przemyśle mięsnym. Mając to na uwadze ciągle powiększamy nasz asortyment i polepszamy parametry i właściwości już istniejących produktów. Dzięki temu standardowe procesy produkcyjne ulegają przyśpieszeniu, a ich efektywność wzrasta. Oferujemy kompleksową obsługę w zakresie taśm i pasów dla przemysłu mięsnego. Gwarancja doboru właściwego produktu na każdym etapie przetwórstwa mięsnego jest możliwa dzięki wysokiej jakości powleczeń taśm i pasów.

Taśmy PVC 65 ShA

  • pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • atesty FDA, EU
  • mocne, łatwe do czyszczenia zgrzewanie taśmy
  • możliwość montowania akcesoriów łatwych do czyszczenia
  • różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do czyszczenia
  • wersja antybakteryjna oraz z zalanymi brzegami Seal-Tex
  • dostępne także w kolorze niebieskim

Taśmy poliuretanowe PU

  • pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • atesty FDA, EU
  • bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie
  • dostępne także w wersji z niestrzępiącymi tkaninami
  • dostępne także w kolorze niebieskim
  • wersja antybakteryjna oraz z zalanymi brzegami Seal-Tex

Taśmy Nitryl i Butyl

  • pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • atesty FDA, EU
  • bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie
  • różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do czyszczenia
  • odporność na bardzo niskie temperatury –50°C
  • bardzo dobra odporność na wszelkiego rodzaju środki czyszczące

Taśmy modułowe

  • atesty FDA, EU
  • dostępne różne typy powierzchni umożliwiające różne procesy produkcyjne
  • odporność na ścieranie i tłuszcze, chemia
  • samoczyszcząca powierzchnia ogranicza rozwój bakterii
  • łatwość czyszczenia umożliwia utrzymanie standardów higieny zgodnych z HACAP i skraca czas czyszczenia o 70%
  • wytrzymałość – odporność na obciążenie, cięcie

Zalety taśm przenośnikowych i procesowych do przemysłu spożywczego

  • Pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • Atesty EU, FDA,
  • Mocne, łatwe do czyszczenia zgrzewanie taśmy,
  • Możliwość montowania akcesoriów łatwych do czyszczenia,
  • Różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do  czyszczenia,
  • Taśmy antybakteryjne oraz z zalanymi brzegami - Seal-Tex,
  • Dostępne w kolorze białym i niebieskim,
  • Bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie,
  • Niestrzępiące tkaniny,
  • Szeroki zakres temperatur: od -50°C do 220°C,
  • Bardzo dobra odporność na wszelkiego rodzaju środki czyszczące

Piekarniczy i ciastkarski

Podstawowy wymóg w produkcji ciastek polega na tym, aby ciasto nie przyklejało się do taśmy przenośnikowej lub procesowej z wyjątkiem jednej aplikacji – formowania.
Z tego względu zalecamy stosowanie taśm powlekanych poliuretanem (taśmy PU).

W celu łatwego wykrycia zanieczyszczenia produktu lub przerwania wstęgi ciasta proponujemy taśmy w kolorze niebieskim, a ograniczenie rozwoju bakterii na taśmie uzyskujemy poprzez zastosowanie taśm z zabezpieczeniem antybakteryjnym.

Uzupełnieniem naszej oferty taśm transportujących dla przemysłu piekarniczego są taśmy modułowe, które z powodzeniem stosowane są w takich aplikacjach jak: rozdzielanie, załadunek i wyładunek do/z pieca, linie chłodzące.

Zalety

  • odporność na zanieczyszczenia,
  • odporność na wycieranie,
  • pełną odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • swobodny transfer pracy po rolce o średnicy nie przekraczającej 4 mm,
  • niestrzępiące się krawędzie taśm

taśmy z wykończeniem strony nośnej

  • bawełnianym
  • poliestrowym,
  • poliestrowym impregnowanym,
  • filcowym: naturalnym i poliestrowym

Zalety taśm przenośnikowych i procesowych do przemysłu spożywczego

  • Pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • Atesty EU, FDA,
  • Mocne, łatwe do czyszczenia zgrzewanie taśmy,
  • Możliwość montowania akcesoriów łatwych do czyszczenia,
  • Różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do  czyszczenia,
  • Taśmy antybakteryjne oraz z zalanymi brzegami - Seal-Tex,
  • Dostępne w kolorze białym i niebieskim,
  • Bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie,
  • Niestrzępiące tkaniny,
  • Szeroki zakres temperatur: od -50°C do 220°C,
  • Bardzo dobra odporność na wszelkiego rodzaju środki czyszczące

Mleczarski

Wytrzymałość, wydajność, bezpieczeństwo, higiena – te aspekty są rozpatrywane przy wyborze taśmy transportującej w przemyśle mleczarskim. Poszczególne etapy produkcji wymagają zastosowania różnych taśm przenośnikowych. Zarówno jeśli chodzi o porcjowanie, pakowanie czy obróbkę termiczną, znajdą Państwo w naszej ofercie odpowiedni produkt.

Taśmy poliuretanowe PU

  • termoplastyczne
  • odporne na tłuszcze
  • temperatura pracy od -25°C do +90°C
  • twardość ShA: 80-93
  • przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością (certyfikat EU i FDA)
  • dostępność kolorów: biały, niebieski, zielony
  • możliwość wykonania Seal-Tex’u – zalewania brzegów, metody zabezpieczającej brzegi taśmy przed wnikaniem bakterii do jej struktury
  • dostępne w wersji antybakteryjnej

Taśmy PVC białe i niebieskie

  • termoplastyczne
  • odporne na tłuszcze i solankę,
  • temperatura pracy od -15°C do +110°C
  • twardość ShA: 40-80
  • przeznaczone do kontaktów z żywnością (certyfikat EU i FDA)
  • dostępność kolorów: biały, niebieski, zielony
  • możliwość wykonania Seal-Tex’u – zalewania brzegów, metody zabezpieczającej brzegi taśmy przed wnikaniem bakterii do jej struktury
  • dostępne w wersji antybakteryjnej

Taśmy modułowe

  • długi okres użytkowania
  • łatwe do czyszczenia
  • łatwe w montażu
  • temperatura pracy: od -70°C do +210°C
  • spełniają międzynarodowe standardy czystości i higieny – posiadają atesty EU iFDA

Taśmy do wagopakowaczek

  • aby otrzymać idealną dokładność pomiaru ważonego i pakowanego produktu wykonujemy taśmy o takiej samej grubości w miejscu łączenia jak w każdym innym jej miejscu

taśmy siatkowe poliestrowe

  • do ociekania, osuszania, odsączania serwatki
  • odporne w kontakcie z produktami spożywczymi
  • o długiej żywotności
  • łatwe do utrzymania w czystości

pasy zębate

  • umożliwiają synchroniczne przenoszenie i pozycjonowanie produktu

Zalety taśm przenośnikowych i procesowych do przemysłu spożywczego

  • Pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • Atesty EU, FDA,
  • Mocne, łatwe do czyszczenia zgrzewanie taśmy,
  • Możliwość montowania akcesoriów łatwych do czyszczenia,
  • Różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do  czyszczenia,
  • Taśmy antybakteryjne oraz z zalanymi brzegami - Seal-Tex,
  • Dostępne w kolorze białym i niebieskim,
  • Bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie,
  • Niestrzępiące tkaniny,
  • Szeroki zakres temperatur: od -50°C do 220°C,
  • Bardzo dobra odporność na wszelkiego rodzaju środki czyszczące

Owocowo-warzywny

Taśmy syntetyczne z dodatkowymi akcesoriami są podstawowym produktem używanym w przemyśle owocowo-warzywnym.

Taśmy PVC

  • termoplastyczne
  • z ograniczoną odpornością na tłuszcze
  • temperatura pracy od -10°C do +90°C
  • twardość ShA: 35-95
  • dostępność kolorów: zielony, czarny, szary, petrol

Taśmy PVC białe i niebieskie

  • termoplastyczne
  • odporne na tłuszcze,
  • temperatura pracy od -15°C do +110°C
  • twardość ShA: 40-80
  • przeznaczone do kontaktów z żywnością
  • dostępność kolorów: biały, niebieski

Taśmy PU - poliuretanowe

  • termoplastyczne
  • odporne na tłuszcze
  • temperatura pracy od -30°C do +90°C
  • twardość ShA: 80-93
  • przeznaczone do kontaktu z żywnością
  • dostępność kolorów: biały, zielony, petrol

Taśmy siatkowe

  • siatki poliestrowe i z innych tworzyw
  • o różnej gęstości
  • do płukania, namaczania, suszenia, gotowania na parze
  • odporne na działanie wody i wysokich temperatur
  • możliwość montażu zabieraków, profili prowadzących, welkantów
  • kolor niebieski, biały

Zalety taśm przenośnikowych i procesowych do przemysłu spożywczego

  • Pełna odporność na oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • Atesty EU, FDA,
  • Mocne, łatwe do czyszczenia zgrzewanie taśmy,
  • Możliwość montowania akcesoriów łatwych do czyszczenia,
  • Różnorodne profile strony nośnej taśm i pasów, także łatwe do  czyszczenia,
  • Taśmy antybakteryjne oraz z zalanymi brzegami - Seal-Tex,
  • Dostępne w kolorze białym i niebieskim,
  • Bardzo dobra odporność na wycieranie i cięcie,
  • Niestrzępiące tkaniny,
  • Szeroki zakres temperatur: od -50°C do 220°C,
  • Bardzo dobra odporność na wszelkiego rodzaju środki czyszczące

Zainteresowała Cię nasza oferta? Skontaktuj się z nami!

imię i nazwisko

e-mail

temat

wiadomość

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych podanych w formularzu. Dane są wymagane w celu odpowiedzi na zapytanie i przygotowania oferty. Więcej informacji na temat wykorzystania danych Klienta znajduje się w Polityce prywatności

wyślij