Taśmy siatkowe poliestrowe w przetwórstwie owocowo-warzywnym – zalety rozwiązania

Taśmy siatkowe poliestrowe w przetwórstwie owocowo-warzywnym – zalety rozwiązania

We współczesnym przetwórstwie spożywczym istotne jest zoptymalizowanie czasu trwania procesu, a także utrzymanie wysokiej jakości tychże procesów. Dlatego przemysł spożywczy coraz częściej sięga po rozwiązania, które pozwolą usprawnić działania, spełniając jednocześnie wszelkie wymagania dotyczące jakości, higieny i bezpieczeństwa. Jednym z takich rozwiązań są taśmy siatkowe poliestrowe - lekkie, wytrzymałe i uniwersalne elementy transportujące, które z powodzeniem znajdują zastosowanie w wielu etapach przetwarzania warzyw i owoców.


Dlaczego warto stosować siatki poliestrowe w przemyśle owocowo-warzywnym?


Specyfika taśm siatkowych poliestrowych umożliwia precyzyjne dopasowanie do różnych urządzeń i linii produkcyjnych, w tym pras taśmowych (Flottweg, Voran, Kreuzmayr, Amos Engineering, Maschinenbau Heumesser iinnych), myjek do owoców i warzyw. Dużą zaletą tego typu taśm jest wysoka odporność na ścieranie, co przekłada się na długie użytkowanie nawet przy intensywnej eksploatacji. Siatki poliestrowe wykazują odporność na wilgoć i pleśń, nie wchłaniają wody, co jest istotne w warunkach dużej wilgotności. Otwarta struktura siatkowa umożliwia łatwy przepływ wody i powietrza, co sprzyja utrzymaniu higieny, a także sprawia, że taśmy są łatwe do czyszczenia. Niezwykle ważną cechą taśm poliestrowych wykorzystywanych z przetwórstwie owocowo-warzywnym jest nietoksyczność i zgodność z normami FDA/EU. Dzięki temu mogą być one bezpiecznie używane w kontakcie z żywnością.


Zastosowanie taśm siatkowych poliestrowych w procesach produkcyjnych


W przemyśle warzywno-owocowym siatki poliestrowe stosowane są na różnych etapach przetwórstwa. Doskonale sprawdzają się w początkowej fazie, obejmującej sortowanie i mycie. Woda przepływa swobodnie przez siatkę, dzięki czemu myte produkty łatwo wysuszyć. Dzięki odporności poliestru na wilgoć i przepuszczalnej strukturze taśma siatkowa doskonale znajduje swoje zastosowanie również w procesie blanszowania, a także może być wykorzystywana przy tłoczeniu soków owocowych i warzywnych. Odpowiednia elastyczność i jednoczesna wysoka trwałość pozwalają wykorzystać taśmy siatkowe poliestrowe do wyciskania soku z twardych warzyw, np. z marchwi. Dzięki odporności na temperatury, na siatkach poliestrowych można przeprowadzać suszenie oraz mrożenie produktów, w efektywny sposób.

Taśmy siatkowe poliestrowe w przetwórstwie owocowo-warzywnym – zalety rozwiązania

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Dowiedz się więcej w Polityce prywatności.OK